Organisatie en contract

1. Organisatie en Contract

‘Organisatie’ en ‘Contract’ zijn in Roosterplanning belangrijke basisbegrippen, die in Roosterplanning een andere betekenis hebben dan de algemeen gangbare definitie.

Een organisatie in Roosterplanning bestaat uit een verzameling roosters. Op het niveau van de organisatie wordt bijvoorbeeld geregeld welke toestanden, soorten werk en formulieren beschikbaar worden gesteld. De organisatie bepaalt het antwoord op de vraag ‘Wat wordt beschikbaar gesteld?’.

Een contract in Roosterplanning bestaat uit een verzameling vergoedingsregels. Het contract bepaalt het antwoord op de vraag ‘Wat doet Roosterplanning met de beschikbaar gestelde toestanden, soorten werk en formulieren?’.

Het bepalen van de benodigde organisaties en contracten gebeurt tijdens de implementatie.  Vanwege de samenhang tussen contract en organisatie is dit een iteratief proces: stap voor stap komen we verder en gebruiken voortschrijdend inzicht om tot een optimale inrichting te komen. Doel is uiteindelijk de inrichting zo eenvoudig mogelijk te maken gegeven de situatie van de klant.

 


2. Organisaties

2.1. Organisaties bepalen

 In Roosterplanning kunnen in principe alle roosters onder dezelfde organisatie vallen. In de volgende gevallen zijn verschillende organisaties in Roosterplanning nodig.

  • Voor verschillende roosters gelden verschillende toestanden en/of soorten werk

    • Toestanden: gedragingen van een dienst, bijvoorbeeld Normaal, Verlof, Ziek, Extra dienst, Bijzonder verlof, Inwerk (zichtbaar in Roosterplanning als Toestand in de specificatie van een dienst).

    • Soorten werk, vergoedingen die verstrekt worden voor een dienst, bijvoorbeeld Normaal, Bereikbaar, Aanwezig, Normaal zonder ORT (zichtbaar in Roosterplanning als Soort of Type in de specificatie van een dienst).

  • Per deel van de klantorganisatie zijn gescheiden rechten gewenst.

  • Beschikbare formulieren moeten verschillen per groep, bijvoorbeeld ‘Vervanging zoeken’ of ‘Wenseninvoer’ staan voor de ene organisatie wel aan en voor de andere niet.

2.2. Organisaties toekennen en tonen

C-quential richt de organisaties in. Welke organisaties er zijn en welke roosters onder deze organisaties vallen is zichtbaar onder Roosterrechten.

 


3. Contracten

3.1. Contracten bepalen

In Roosterplanning kunnen in principe alle medewerkers hetzelfde contract krijgen, maar dat is eigenlijk nooit afdoende. In de volgende gevallen zijn namelijk verschillende contracten in Roosterplanning nodig. Het gaat hier om verschillen tussen (groepen) medewerkers.

  • Verschillende CAO-regels op de variabele looncomponenten

    • Voorbeelden hiervan zijn ORT, bereikbaarheid, vergoeding voor overwerk, keuze te veel gewerkte uren (of deze naar tijd of geld gaan of dat de medewerker een keuze hierin heeft).

    • Bijvoorbeeld: voor medewerkers die onregelmatig werken is ORT wel van toepassing, voor kantoorpersoneel niet.

  • Verschillende salariscomponenten bij mogelijk gelijke instelling van vergoedingen

    • Dit is het geval als er gebruik wordt gemaakt wordt van andere looncomponenten in het salarissysteem.

    • Bijvoorbeeld: voor een voltijder wordt voor overwerk gebruik gemaakt van een 100% component voor te veel gewerkte uren. Voor een deeltijder of oproepkracht wordt voor overwerk gebruik gemaakt van een component die ook de afkoop van vakantierechten regelt voor te veel gewerkte uren.

  • Verschillende feestdagenverzamelingen

    • Dit is het geval wanneer voor een groep medewerkers andere feestdagen gelden of de compensatieregeling voor feestdagen afwijkt.

    • Bijvoorbeeld: kantoorpersoneel heeft feestdagenverlof en de onregelmatige medewerkers hebben compensatieverlof.

De benaming van de contracten wordt door de klant bepaald. Voorbeelden van verzamelingen contracten zijn:

  • bij een zorgorganisatie: voltijd, deeltijd, stagiair, extern, detachering;

  • bij een brandweer: beroeps locatie A, beroeps locatie B, extern, vrijwilligers;

  • bij een gemeente: vast variabel ORT, vast vast ORT, nuluren, nuluren wel ORT, extern.

3.2. Contracten toekennen en tonen

Contract is een dienstverbandgegeven. Dit betekent dat medewerkers met meerdere dienstverbanden meerdere contracten kunnen hebben.

Bij een niet-gekoppelde klant wordt het contract toegekend bij het aanmaken van een nieuwe medewerker in Roosterplanning.

Bij een gekoppelde klant wordt het contract in Roosterplanning (geautomatiseerd) afgeleid uit relevante velden in het HR-systeem.  Dit is een klantafhankelijke inrichting.

Het contract van een medewerker is zichtbaar in de Urenverantwoording en in de Medewerker administratie.

Â